Pagina's

donderdag 15 september 2022

#Wot: veranderen

 Veranderen: zodanig aan iets werken of iets behandelen dat het anders wordt. [refl] “zich ~” – zodanig aan zichzelf werken of zichzelf behandelen dat men anders wordt. [erga] het proces van anders worden.

 Alles verandert en niets verandert, is het eerste wat bij mij opkomt bij de WOT Verandering. Volgens mij is dit van een of andere filosoof, maar raar genoeg kan ik de quote zo niet vinden op internet. Ik zal mij dus vergissen, want als het niet op internet staat... 

Wat betekent deze quote voor mij? Dat juist verandering een constante is. 

We zitten in een duidelijk jaargetijde van verandering. Dagen worden korter en het wordt kouder. De eerste bomen laten hun blaadjes alweer vallen, mede door de droogte van de laatste tijd. Het seizoen van de uitbundigheid en groei stopt, het seizoen van meer rust en bezinning begint. Nog niet voor iedereen, want er komen nog oogsten aan, natuurlijk. Voor veel boeren juist een drukke periode nu. Maar het leven gaat weer van buiten naar binnen.

Voor nu is dit een grote verandering, maar het is ook onderdeel van een cyclus. En die cyclus is een constante. De bomen laten hun de bladeren vallen, die ze in het voorjaar lieten uitkomen en die van het zomer in volle glorie aan hun takken zaten. We weten dat ze volgend jaar weer opnieuw blad zullen vormen. De cirkel van het leven. Leven en dood. Mooi om zo jaarlijks te zien gebeuren, hoewel ik niet echt enthousiast ben over herfst en winter. Dagelijks verandert er wat, maar in het grotere geheel is deze jaarlijkse verandering steeds hetzelfde. Alles verandert en niets verandert, seizoenen zijn maar een voorbeeld.

Een quote die ik wél kon vinden op het web, is Niets verandert als je niets verandert. Oeh, die kan ik even in m'n zak steken. Waarom? Nou, ik heb soms last van dingen die door blijven gaan, omdat ik hier zelf niets aan verander. En waarom verander ik er niets aan? Géén idee. Het is niet echt luiheid, meer onterechte tegenzin en een drempel. 

Een voorbeeld: ik moet een nieuwe beeldschermbril voor het werk. Al maanden zit ik er tegenaan te hikken om hier actie op te ondernemen. Hiervoor moet ik namelijk naar een andere opticien dan mijn gebruikelijke, ik moet een afspraak maken, mijn ogen moeten getest worden én ik moet een bril uitzoeken. Allemaal dingen waar ik tegenop zie. Een andere reden dat ik nog niet ging, is dat ik op mijn vrije dag ook vaak hoofdpijn heb en dan totaal geen energie om voor een bril te gaan of een oogmeting te laten doen. Maar hoe kom ik aan die hoofdpijn? Ik heb aan het eind van de werkdag vaak hoofdpijn, die veroorzaakt zou kunnen worden door een bril die niet op goede sterkte is. Zo houd ik een probleem in stand, door niets te veranderen. 

Niets verandert als je niets verandert.

Ik heb zojuist de afspraak bij de opticien gemaakt. De eerste stap is gezet.

Loesjeposter: Alles verandert voortdurend en dat zal altijd wel zo blijven


#WOT of Write on Thursday. Een Engelse aanduiding voor iets wat ik op een Nederlands blog (Ipixitude) vond. Het idee is elke donderdag een blog te schrijven over het woord van die dag, dat door Ipixitude verzonnen wordt. 

2 opmerkingen:

  1. Ik heb echt een hekel aan de herfst en de winter....(in tegenstelling tot mijn achternaam :-)) en net als jij ben ik ook een uitsteller in plaats van een veranderaar

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Herkenbaar. Hier ook een ster in uitstellen, vandaar weinig verandering. Misschien zijn zelfs mijn blogs een vorm van uitstellen, dus bedankt voor de reminder van het tweede citaat ;-)

    BeantwoordenVerwijderen