Pagina's

maandag 2 mei 2022

Alarm

Ketjap en jus d'orange over de keukenvloer en in de kastjes
Zootje in de keuken
 De laatste keer dat wij het land verlieten, is er bij ons ingebroken. Naast dat er het een en ander aan elektronica weg was, maakten de inbrekers een klerebende in huis. Dit was niet alleen niet leuk, het voelde ook heel persoonlijk. Spullen stelen om aan geld te komen, kan ik nog begrijpen. Maar ketjap, ranja, bier, jus d'orange en frisdrank over de grond, in de keukenkastjes, over apparaten en zelfs boeken en negatieven gooien? Nee, dat begrijp ik niet. 

Anderhalf uur heb ik gedweild en een schoonmaakbedrijf is nog twee keer langs geweest, toen plakte de vloer niet meer. Andere zaken nog wel, trouwens. Boeken (sommige nog), foto's en negatieven en het deurtje van de magnetron. Elke keer dat iets plakkerig aanvoelt, komt de herinnering aan de puinzooi terug. En dat iemand zomaar in ons huis was. In het begin werd ik daar echt heel emotioneel van. Verdrietig en boos tegelijk. Je huis is je veilige haven even niet meer. 

En dan ga je weer op vakantie. Hoewel het jarenlang goed ging, zonder inbraken, voelen we ons niet zo gerust als anders. De laatste sporen van de vorige inbraak zijn net weg, het duurde vier maanden voordat we onze nieuwe deur hadden, kunnen we wel gaan? 

Een tip die je overal leest, is niet op social media te zetten dat je met vakantie bent. Zelf denk ik altijd dat een dag de auto voor de deur, die je inpakt voor de reis, een duidelijker aanwijzing is voor het lokale inbrekersgilde. Maar dat deden wij juist die laatste keer niet. Het stond wel op facebook, maar dat stonden de vijf weken Portugal de maand daarvoor ook. Net als alle voorgaande jaren. En toen gebeurde er niets, ook niet als de auto een dag voor de deur ingepakt werd. 

Kastje van alarm
kastje van alarm
Man besloot tot de aanschaf van een alarm. Naast dat onze nieuwe deur veel steviger is (ook een driepuntsslot duw je kennelijk door een kunststof kozijn heen, nu is dat kozijn van metaal) krijgen we bij ongeoorloofd betreden van ons huis een telefoontje van een alarmsysteem. Degene die binnenkomt wordt gefilmd (ik nu ook, volgens mij) en er gaat een alarmsignaal af, waar ik acuut  migraine van krijg. Wat een irritant geluid!

Helpt dit? Sja, zelfs bij hele dure huizen met veel duurdere inbraakbeveiliging vinden inbrekers een manier om binnen te komen. Is het niet voor de buit, dan misschien wel voor de sport. Jezelf even slim voelen als George Clooney en Brad Pitt in Ocean's eleven, wie wil dat nou niet. 

Het schrikt hopelijk wel net weer iets meer af, dan alleen dat driepuntsslot. En wij verlaten iets rustiger het land. Naar ons andere huis, waar de deur niet eens op slot gaat. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten