Pagina's

vrijdag 17 maart 2023

#WOT: Politiek

 Mijn overgrootmoeder aan vaders kant heeft in de gevangenis gezeten, omdat ze streed voor vrouwen(kies)recht. Ook mijn overgrootmoeder aan moeders kant stond op de barricades. Aan deze, en vele andere, vrouwen die voor mijn rechten vochten, ben ik verplicht om te stemmen. 

Politiek is de wijze waarop in een samenleving de belangentegenstellingen van groepen en individuen tot hun recht komen – meestal op basis van onderhandelingen – op de verschillende bestuurlijke en maatschappelijke niveaus.
wikipedia.org

Kiesrecht, stemrecht en democratie vind ik dan ook heel belangrijk, maar ik ben niet veel met politiek bezig. Ik weet ongeveer waar de politieke partijen voor staan. Ik weet ongeveer waar ik voor sta. Ik weet ook waar ik zeker níet voor (of achter) sta. Met behulp van stem- en kieswijzers bepaal ik voor welke partij aan mijn kant van het midden ik elke stemronde ga. Dit keer heb ik zelfs overwogen om nog iets meer richting het uiterste te gaan, vanwege een extremere tegenstem. Toch koos ik hier niet voor. Ik kies namelijk graag voor haalbare doelen en ik geloof niet dat 'die andere' partij die volledig heeft. 

Waar ik me totaal niet mee bezighoud zijn de debatten op tv. Het feit dat aan elke talkshowtafel wéér een politiek kopstuk aanschuift, kan mij ook niet bekoren. De weken voor een stemdag, begin ik die talkshows dan ook steeds meer te vermijden. Steeds hetzelfde gepingpong met dezelfde (alternatieve) feiten. Meestal wordt er slecht geluisterd ook nog. Vaak praten ze om, langs en door elkaar heen. Het kan me niet bekoren. Het maakte me vaak ook boos. Ik wil er niet over uitweiden waar ik op gestemd heb en waarom, discussies op internet over dit onderwerp zijn nog minder leuk, maar ik houd mijn hart vast voor de toekomst. 

 Gelukkig was het deze week ook boekenweek, dus kon ik mij daarop richten. 

Sonny Angel poppetje op 2 stembiljetten


 Doe je mee?
#WOT of Write on Thursday. Een Engelse aanduiding voor iets wat ik op een Nederlands blog (Machtige Muizenissen voorheen Ipixitude) vond. Het idee is elke donderdag een blog te schrijven over het woord van die dag, dat door 
@ireenbertholee verzonnen wordt.  


3 opmerkingen:

 1. Hoera voor jouw overgrootmoeders... En ja, dat is dan ook de reden dat ik ondanks alles toch wél mijn stem uitbreng.

  Greetz,
  Irene
  https://verwondervrouw.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die grootmioeders van mij waren behoorlijk wat strijdlustiger dan ik ben, ben ik bang. Maar ik ben ook eigenwijs en laat me weinig vertellen.. misschien had ik dus ook wel op de barricades gestaan, als nodig.

   Verwijderen
 2. met alle respect voor die vrouwen en jou met de motivatie om te gaan stemmen...

  Ik ben niet gegaan, heb nog nooit gestemd en ben ook niet van plan dat te veranderen. Ik geloof noch vertrouw nl niemand van die club.

  Het leverde je dan wel weer een mooie wot op, dat dan weer wel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen