Pagina's

dinsdag 19 april 2016

Van puntjes naar bobbels (handen)

In oktober vorig jaar schreef ik over pijn in mijn handen. Volgens de dokter een kwaal voor oude(re) vrouwen, die vooral veel huishoudelijk werk hebben gedaan. Beide totaal niet op mij van toepassing, vond ik, maar ik heb er maar mooi last van. Nouja.. misschien gaat dat 'oudere vrouw' nog een beetje voor mij op. Zou kunnen.

Een tijdje terug ontdekte ik dat er ineens een bobbel ontstond op één van de vingers. Wat nou dan weer. Hij doet nog zeer ook. Een aantal weken keek ik het aan. Zo snel als het komt, kan het natuurlijk ook weer weg. Maar hij doet zeer, dus ik besluit de huisarts weer eens met een bezoekje te verblijden. Dat was tenslotte alweer even geleden, die arme man zou me nog kunnen gaan missen.

Plaatje van mens-en-gezondheid.infonu.nl
De huisarts hoefde niet lang te kijken. Jahoor.. daar kwam het verhaal weer over dé oudere vrouw en haar huishoudelijke arbeid. Dit keer met vervolg: nadat de vingergewrichten gaan slijten, zoals bij mij, kan er door irritatie wat aangroei ontstaan. Geen artritis of artrose, maar Noduli van Heberden genoemd. Wel een mooie naam voor vervelende knobbels, merkte iemand op. Dat is dan ook wel weer zo.

Hoewel mijn huisarts erop blijft hameren dat het vooral géén artrose is, wordt het op de website van de link wel zo genoemd. En verder ook. Op zich maakt het natuurlijk niet uit hoe iemand het noemt, maar ineens heb ik dus wél een aanwijsbare vorm die bij reuma hoort. Na jarenlang te horen dat er niets te vinden is, gevoelsmatig als aansteller weggezet, is dat gewoon een dingetje. 

Het vervolgverhaal is hetzelfde als bij de puntjes. (en de fibromyalgie) Er is niet zoveel aan te doen, pijnstilling is het enige, en dan liefst met mate, te beginnen met paracetamol dan ibuprofen en als het echt niet meer lukt diclofenac. Hij raadt ook nog tatum of zoiets aan, maar daar reageer ik dan weer allergisch op. Liever niet dus. Pas als het écht invaliderend wordt, is een operatie mogelijk. Dit maakte hij niet zoveel mee, dat dat nodig is.

Mijn bobbeltje groeit inmiddels niet meer zo hard. Een duidelijke foto kan ik er niet eens van maken. Op internet zijn ze wel te vinden, tot vervormingen, zoals vroeger de oude vrouwtjes hadden inderdaad. En oh.. het kan ook nog op de tenen. Zelf vind ik het apart dat het bij mij vooral links zit, maar aan de andere kant is dat wél zo prettig. Het doet tenslotte wel zeer in gebruik, dan liever links, de kant waarmee ik geen vaatdoekjes uitknijp of ramen zeem.


1 opmerking:

 1. Vraag, nee EIS een verwijskaart voor een reumaspecialist en wees alsjeblieft lief voor je handen ze moeten nog zo lang mee en doen het zwaarste werk van al je ledematen
  Het blijft niet bij dat ene knobbeltje, geloof me waarschijnlijk heb je er al veel meer ook in je lichaam daar waar overal kraakbeen zit[zat] Om je gewrichten te beschermen maakt je lichaam bot aan at zijn die knobbels dus daar waar het kraakbeen van lieverlee afbrokkelt dat gaat gepaard met ontstekingen
  De specialist zal jou onmiddellijk vitamine D voorschrijven want je hebt Artrose dwz dat je lichaam geen of onvoldoende vit D opneemt Iedere persoon is anders en de specialist bepaalt nav fotoos en bloedonderzoek [wat normaal de gang is bij deze klachten]
  welke medicijnen er nog meer nodig zijn en waar jij goed op reageert
  Blijf niet blindelings vertrouwen op je huisarts het is jou lijf en de knagende artrose en verwoestingen ervan zijn onomkeerbaar Jou dokter heeft zeer waarschijnlijk een hulp in de huishouding en jij ?
  Jij mag als gewone sterveling door tobben met vergroeide handen en veel pijn en heel hard auw roepen
  Heel veel sterkte

  BeantwoordenVerwijderen