Pagina's

vrijdag 17 oktober 2025

Buikpijn

Afgelopen dinsdag zat ik met vreselijke buikkrampen op de bank. Ik wist niet waar ik het zoeken moest. Kruik hielp niet, dekentje hielp wel/niet/wel/niet en afleiden was ook geen succes. Het voelde alsof iemand een skippybal tussen m'n darmen had geplaatst en opgeblazen. Zó erg had ik het nog noooit gehad. Dacht ik. 

Toen de pijn wat afnam en het verstand weer de overhand kreeg, besefte ik dat dit niet klopte. Zo'n tien jaar terug deed ik het FODMAP-beperkt diëet, om te kijken of, en dan wel welke, voedingstoffen van invloed waren op mijn aanhoudende buikpijnen. 

Dit bleek het geval. Na zes weken allerlei voedingsmiddelen vermeden te hebben, werd na voorzichtige blootstelling van een aantal producten, die ik voorheen dagelijks at, de buikpijn heviger. Grootste boosdoeners waren uien, appels, cashewnoten (waarvan ik onterecht dacht dat ze wel konden en die me zodoende een pijnlijke middag bezorgden), kool en bonen. Gelukkig reageer ik niet gelijk op deze producten, maar ik moet niet 'stapelen'. Bonen kunnen, maar er mag geen heel ui meer doorheen. Een stukje voor de smaak doe ik nog wel. Bonen kunnen ook niet elke dag. En na een bonenmaaltijd moet ik 's avonds niet nog een schaaltje cashewnoten leegeten. 

Terugkijkend naar mijn eetgewoontes van de afgelopen tijd, drong tot me door dat ik de FODMAP-regels steeds meer aan m'n laars gelapt heb. Zondag at ik een heerlijke vegan lasagne met linzen, maandag een grote portie vleesvervanger op basis van sojabonen en toen man met z'n bakje cashewnoten naast me ging zitten, kon ik er niet afblijven. Even vergeten waarom ik er altijd wél afbleef, zoveel is duidelijk. 

Even weer een pas op de plaats dus. Even uitzoeken ook wat ik nou wel of niet kon nemen. Was die perensap bij de leesclub wel slim?  De dagelijkse rauwe wortel op het werk zou volgens alle websites geen probleem moeten zijn, gelukkig, want soms heb ik het idee dat ook die last van geeft. 

De dagelijkse vraag 'wat eten we vandaag' is ineens weer een stukje lastiger. Vooral in combinatie met de eiwitnoodzaak, waar ik eerder over schreef. Dat 'handje nootjes' blijkt ook ineens geen goed idee meer. Amandelen en hazelnoten stonden tien jaar terug volgens mij nog op de veilige lijst, daarom kies ik altijd een mix zonder cashews. 

Intensief bestuderen van allerlei overzichten op diverse websites leert mij dat tofu en sojadrink wel veilig zijn, dus misschien was de vleesvervanger toch niet het probleem. Maar wat dan wel? Door de spreekwoordelijke bomen ben ik het bos volledig kwijt. Wás er überhaupt wel een bos of kwam deze buikpijn ergens anders vandaan. En wat durf ik wel en niet aan? De buik is duidelijk nog niet tot rust gekomen, dus voorzichtigheid is geboden. 

 

Een hoeveelheid meest groene appels, een paar wat roodachtig: appeloogst uit eigen tuin in 2016
Geen appels dus. Deze haalde ik in 2016 van mijn eigen boom 





 

5 opmerkingen:

  1. Oh wat naar, die buikpijn. Maar wel fijn dat je een oplossing hebt, als het tenminste ligt aan de voedingsmiddelen waar je gevoelig voor bent.
    Misschien is het toch een virusje?

    Ik heb afgelopen dinsdag een coronaprik gehaald en kreeg de 2 dagen er na last van diarree en ook buikpijn. Volgens Lareb kan het een bijwerking zijn van de vaccinatie, maar misschien is het een virusje dat rond gaat. Daar ben ik nog niet uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had de buikpijn al voor de prik, dus daar kan het niet aan liggen. Inmiddels is de buik redelijk rustig, dus het komt vast goed.

      Verwijderen
  2. Oef dat is dus opletten. Ik had gelezen dat cashews ontstekingsbevorderend zijn (de verkeerde omega) maar of dat ook jou oorzaak is weet ik niet. Succes met uitvinden wat het probleem is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik hoor veel dat je die Monash app zou moeten installeren. Die geeft de laatste updates over voedingsmiddelen en FODMAP, die lijsten van 10 jaar geleden zijn echt verouderd. OOk de lijsten die op intenet zwerven zijn verouderd. Tomaten en bananen bijv. die vroeger 'veilig' waren zijn door de nieuwe manieren van onrijp oogsten en versneld laten rijpen nu ineens minder FODMAP veilig geworden. Zelf heb ik de klachten die jij noemt ook, opgeblazen buik en vegan etend. Eiwitpoeder, daar ontkom ik dus ook niet aan. En ik heb Fresubin drinkvoeding op plantbasis, FODMAP vriendelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor je antwoord. Ik ga me erin verdiepen.
      Wanneer de buikpijn te erg wordt, kan ik het vega(n) eten gewoon even niet volhouden. Dat is niet anders. Ik vind het wel heel lastig, dat zeker.

      Verwijderen