Pagina's

maandag 31 januari 2022

Ik pas

 Nog een paar dagen en je leeft al 3 weken hartstikke alcoholvrij. Petje af!

 Afgelopen maand deed ik mee met  Dry Januari of Ikpas.nl  Elke dag kreeg ik een nieuwsbrief met opbeurende woorden, zoals hierboven. Ik deed het goed, was fantastisch en zo sterk ook. Zelf voelde ik dat anders, want ik had totaal geen zin in alcohol, dus hoezo Petje af? Sterk zijn is makkelijk als het geen moeite kost. De maand is (zo goed als) voorbij en omdat ik met kerst en de jaarwisseling ook al niet dronk, heb ik al zeker anderhalve maand geen alcohol gehad. Jeej ik.

Waarom Dry January
Het doel van deze campagne is dat mensen stilstaan bij hun drankgebruik. Een pauze inlassen, heeft vaak op langere termijn een positieve invloed op het drankgebruik. En positief is dan minder drinken Klinkt goed, maar waarom doe ik mee? Mijn drankgebruik is niet echt een probleem, dat durf ik wel te zeggen. En ja, dat zeggen alcoholisten vaak ook, maar ik drink ongeveer om het weekend een paar glaasjes, meestal wijn. Heel af en toe drink ik door de weeks een glaasje likeur. Omdat het lekker is en een soort cadeautje. Maar ja, waarom? Thee is toch ook lekker? En kan toch ook een cadeautje zijn? En is een stukje (pure) chocolade niet net zo'n beloning, maar gezonder? 

Met mijn deelname aan Dry January wil ik voor mezelf mijn drankgebruik toch eens onder de loep nemen. 

Waarom drink ik?
Ik vind het lekker
Het past bij de gelegenheid, zoals een etentje of een avond met vrienden
Het ontspant
Als beloning, omdat af en toe een speciaal biertje, wijntje of likeurtje gewoon erg lekker is na een moeilijke of enerverende dag/week. 

Hoeveel drink ik?
Gemiddeld zo'n zes glazen per maand, denk ik. Niet elk weekend en wanneer ik drink een paar glazen op een avond.

Wanneer vind ik het lastig niet te drinken?
Bij gelegenheden, verjaardagen, etentjes of festivals, wanneer ik niet hoef te rijden. Als ik moet rijden is nee zeggen tegen een wijntje geen probleem. Waarom neem ik dan wél zo'n wijntje als ik met de fiets ben? Of neem ik zelfs de fiets, zodat ik een wijntje kan nemen?

Is mijn drankgebruik een probleem?
Dat denk ik dus niet, dus  waarom dan minderen? 

Voordelen van niet drinken
Op Ikpas.nl worden verschillende voordelen genoemd van niet drinken. Maar steeds als ik het lees, denk ik "dit gaat niet over mij" Ze hebben het over dagelijkse of wekelijkse drinkers, die zich niet kunnen voorstellen bepaalde activiteiten zonder wijn te doen. Petra Moes van "De kunst van nuchter leven" vertelt zelfs dat ze zich gegijzeld voelde door de alcohol. De alcohol ging bepalen wie ze wel en niet wilde zien, op basis van het drankgebruik dat te verwachten is bij deze mensen. Wow, dat gaat wel heel ver. Als ik weet dat iemand geen alcohol in huis heeft, blijf ik daar echt niet weg. Wat een idee!

In de artikelen "Het domino-effect van stoppen" en "Daarom pauzeer jij in januari", zie ik niet echt mijn problemen of voordelen terug. Hoewel alle gezondheidsvoordelen natuurlijk niet direct terug te zien zijn, zo aan de buitenkant. "Alcohol is gif", zo zei arts Sigrid Sijthoff, directeur van twee verslavingsklinieken, bij de uitzending van Slokje Teveel? Als je alcohol drinkt is dat slecht voor hart en lever en je hebt een grotere kans op diverse soorten kannker. Daarvoor is élk wijntje er één teveel.
Maar ik slaap niet beter, voel me niet fitter, mijn huid wordt niet mooier (ik heb gewoon eczeem) en afvallen doe ik ook al niet. (alweer niet) Hoofdpijn heb ik nog steeds, het voelt zelfs soms alsof ik doorgezakt heb. Niet leuk en zeker niet motiverend (als ik dan toch hoofdpijn krijg, waarom dan niet na een lekker avondje doorzakken?)

Verder vond ik de maand niet langer duren dan normaal en was mijn humeur ook net als anders. Nee, dat is niet altijd vrolijk, maar ook niet chagrijniger vanwege minder alcohol. 
 
Automatische gedachten
In het artikel "Alcohol en automatische gedachten" herken ik dit wel: 'Als iemand me vraagt: wat zal ik voor je inschenken, zeg ik automatisch: een glaasje wijn', zelfs als ik me voorgenomen had nou eens niet te drinken. En ik snap nog steeds niet waarom ik dat doe en hoe dat werkt. Behalve dan dat wijn onbewust waarschijnlijk toch voor gezelligheid staat. Eigenlijk is dit de énige reden, die ik zo kan bedenken om mee te doen met Dry January. 

Dry January had dus wel tot gevolg dat ik een avondje met vrienden niet dronk. Als voorbereiding had ik alcoholvrije bubbelwijn in huis gehaald, maar ik hield het makkelijk vol met spa rood en gemberthee. Zónder de afspraak online en met vriendinnen niet te drinken, had ik waarschijnlijk wijn genomen. De afspraak  met mezelf is meestal niet zo bindend. De volgende dag had ik voelde ik me helaas niet fris en fruitig, ik had een katerachtig gevoel, maar dat kan ook komen doordat het een latertje werd, gelijk na een werkweek. Gewoon fibromyalgievermoeidheid in plaats van een kater dus. 

Conclusie
Het hele Ikpas-gebeuren lijkt aan mij niet zo besteed. De site lijkt vooral gericht op mensen die regelmatiger drinken dan ik. Zichtbare voordelen heb ik niet door minder te drinken. Mijn lijf is niet aan het 'detoxen' na 72 uur, maar is aan een redelijk alcoholvrij leven gewend. Of er wel aanmerkelijke voordelen zijn na bijvoorbeeld drie maanden? De site belooft meer energie en beter geheugen. Wat klinkt dat goed, maar realistisch? 

Omdat de site als stok achter de deur toch blijkt te werken, heb ik me inmiddels aangemeld voor Kortdroog, geen alcohol in februari. Daarna moet ik voor mezelf maar eens uitvogelen of ik nou alcoholminder of alcoholvrij door het leven wil. In beide gevallen zal vakantie waarschijnlijk dé grote uitdaging zijn. Voor de komende tijd heb ik, voor het geval sterk zijn niet meer lukt, wat alcoholvrije alternatieven in huis gehaald. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten