Pagina's

dinsdag 29 maart 2016

Ik zie het al

"Ik zie het al: platvoeten" zegt mijn huisarts monter, wanneer ik met pijn in de voorvoet bij hem kom. Zelf vind ik het niet direct een opmerking, die op de toon van "koekje d'rbij?" uitgesproken hoeft te worden. Natuurlijk is de goede man blij dat het niets ernstigs is, maar een beetje gepast meeleven is misschien op z'n plaats?

Een remedie voor pijnlijke platvoeten is steunzolen. Ik ben al bijna blij dat mijn natuurlijke krullen grijs aan het kleuren zijn. Past zo mooi bij de stevige en verstandige schoenen, die ik vanaf nu moet gaan dragen. Niet dat ik de laatste jaren veel frivools aan de voeten droeg hoor. De tijd van ondeugende hakjes en dunne zolen was allang voorbij. Eigenlijk wist ik dus ook wel hoe het ervoor stond.

Het goede nieuws is, dat dit me niet in de weg staat om verder te gaan met hardlopen. Nee, de huisarts geeft zelfs aan dat ik daarmee vooral door moet gaan. Dat voelt wel fijn.

In mijn geval is een zere voorvoet gevoelsmatig niet zomaar een zere voorvoet. Zeker niet nu ik net mijn best doe om meer te bewegen. Meer beweging is nodig om meer pijn te voorkomen, maar op de één of andere manier lijkt het wel of mijn lichaam meer beweging altijd gelijk wil afremmen, door een 'nieuwe' pijn in de strijd te werpen. Dit is al veel vaker gebeurt en  het frustreert me wat.

Een week later zit ik bij de podotherapeut."Zeg het maar, waar heeft u last van" zo begint hij. Ik krijg de neiging om 'mijn voeten' te zeggen, zo'n enorm open deur, zeg maar. In plaats daarvan ga ik meer specifiek in op mijn probleem.

Hierna volgt uiteraard het gewone onderzoek. Schoenen uit, even op de behandelstoel en voelen. "Doet het hier zeer?" Als een echte behandelaar, weet hij precies de vinger op de zere plek te leggen. 'Auw!'
En hij weet er meer. Ook plekken waar ik nooit last had, blijken gevoelig. Zelfs aan de andere voet, die in mijn beleving pijnvrij was.

Inderdaad is de oplossing steunzolen, samen met nieuwe schoenen en kuitspieren stretchen. Hij rekent me voor dat ik voor zijn behandeling, inclusief de zolen, honderd euro eigen risico heb. De schoenen liggen in het duurdere segment, geen verrassing, uiteraard. Het stretchen, dat kan gewoon gratis.

Ik stem in, wat moet ik anders, en een scan wordt gemaakt. Met een lijst van (dure) goede schoenwinkels en stretchoefeningen stuurt hij me weer weg. Volgende week terugkomen, mét nieuwe schoenen. Dan krijg ik m'n zolen.

Gelukkig slaag ik in mijn favoriete schoenwinkel al met schoenen. Ik vind ze er niet eens zo gezond uitzien, zeg maar. Ook mijn dochter vindt ze leuk (moet ik al gaan twijfelen?) Ik zie hier tevens dat mijn favoriete schoenenmerk mijn sandalen van jaren terug opnieuw heeft uitgebracht. Misschien iets anders, maar ze lijken erop én de zool heeft voorin extra vering, wat ik vorig jaar zo miste. Jippie. Vanwege de prijs laat ik ze nog even achter. Één paar tegelijk.

Een week later ziet de podotherapeut tot zijn tevredenheid dat ik braaf geluisterd heb. De schoenen van het merk dat hij adviseerde zijn een feit. De steunzolen ook. Nu brengt hij ze samen tot een team en ik trek ze weer aan. Weer een 'Auw!' Het lijkt of er kiezelstenen in mijn schoenen zijn gelegd. Dat was geen afspraak. Als ik de schoenen zo gepast had in een winkel, waren ze zeker achtergebleven. Maar het moet wennen, zegt hij. Na twee weken zou het goed moeten voelen, anders terugkomen.

 En met pijnlijke voeten verlaat ik zijn praktijk.

(maart 2014)

26 opmerkingen:

  1. Ria,

    Wat een verhaal, maar helaas ook voor mij heel herkenbaar. Is dir de eerste keer dat je steunzolen aangemeten hebt gekregen? Nooit eerder gehad, ook niet in je kindertijd. Heb zelf ook steunzolen. Kreeg ze al aangemeten door de orthopeed en orthopedisch-instrumentenmaker in mijn kindertijd vanwege knik-platvoeten. Hoe werden ze bij jou aangemeten? Moest je ook gaan staan in z'n schuimbakje waar je dan in weg zakte? Vroeger, en dat is nog niet zo heel erg lang geleden werden er gipsafdrukken van de voeten gemaakt. Jij zeker die lange zolen van hak tot onder de tenen? Ik ben heb (neem) altijd van zulke 3/4-tjes (lopen van hak tot onder de voorvoeten, tenen dus vrij). Van welk materiaal heb jij ze, leren met kurk? In mijn kindertijd kreeg ik altijd die metalen/stalen met z'n knikleertje welke altijd gedragen dienden te worden in zulke kindercorrectieschoenen met een los en uitneembaar voetbed.

    Groetjes,
    Annemarie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hai Annemarie

      Het was mijn eerste keer, inderdaad, dat ik steunzolen kreeg. Dat schuimbakje en de gipsafdrukken herken ik wel van mijn moeder, die had dat nog wel. Ik mocht op een mooi scanapparaat gaan staan. De zolen gaat tot en met mijn voorvoet, ze zijn er vooral om de holte op te vullen, zodat er minder gewicht op de andere gewrichten komt.

      Ze zijn van leer.

      Verwijderen
  2. Ria,

    Scanapparaat is wel lekker makkelijk en snel zeg. Met die schuimbakjes heb ik helaas ook niet zo veel. Zak daar altijd heel vreemd in weg. Géén enkele steun en correctie aan dat roze schuim/foam/fondant met als gevolg hele brede uitgezakte afdrukken wat dan ook weer resulteerde in (te) brede steunzolen. (onbelaste) Gipsafdrukken werden hier altijd gedaan bij de orthopeed door de orthopedisch-instrumentenmaker in het ziekenhuis. Wel altijd een heel gedoe die gipsvoetjes, maar het had ook wel iets. Jou moeder zeker dan ook die metalen/stalen steunzolen wel gehad. Waren toen standaard en de norm.

    Groetjes,
    Annemarie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij had ze ze van plastic, die steunzolen. Met een leren stukje voorop. Ja, tegenwoordig is het erg mooi allemaal. :-)

      Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ria,

      Zeker van zulke rood/oranje plastic dingen met een knikleertje. Die veerden zo heerlijk. Die heb ik ook vroeger een paar keer aangemeten gekregen. Plexidur noemden ze m.i. dat. Scan is tegenwoordig wel reuze handig hoor, maar ze doen ook nog wel veel schuimbakjes en in mindere mate ook nog steeds wel gipsafdrukken.

      Maar waar ging jou moeder dan heen voor haar steunzolen ... orthopeed & orthopedisch-instrumentenmaker? Hier in het ziekenhuis hield altijd direct de orthopedisch-instrumentenmaker in een naastgelegen gipskamer zitting nadat je bij de orthopeed was geweest. Vandaar hier altijd de gipsafdrukken en witte voetjes. Bij jou moeder ook altijd de gipsafdrukken? Wel altijd heel gedoe met opmeten voeten, aanleggen gips en vervolgens 10/15 minuten uitharden e.d. maar qua vorm en model waren de afdrukken wel reuze.

      Ga jij ook nog regelmatig voor steunzoolcontrole? Heb je nog je eerste paar of heb je al eens nieuwe? Las dat je uit Noord-Nederland komt, dat is toevallig ik ook. Maar waar gaan/gingen jullie nou specifiek heen voor de steunzolen?

      Groetjes,
      Annemarie.

      Verwijderen
    2. Hai Annemarie

      Ik was nog vrij jong toen ik met mijn moeder meeging. Ik weet nog van de gipsafdruk, het zooltje heeft vervolgens nooit goed gepast. Ik weet niet precies bij wie ze kwam voor haar steunzolen.
      Ik moet inderdaad op controle, maar ben nog niet geweest. Ze zijn inmiddels 2 jaar oud en ik denk dat ik nieuwe nodig heb.

      Verwijderen
  4. Ria,

    Zo door de tijd heen zakken de steunzooltjes door het dragen enorm in en uit. Helaas niets aan te doen, mede ook de hedendaagse materialen. Vroeger konden ze nog wel eens opgeklopt worden (metalen/stalen), maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Ze gaan niet zo heel erg lang mee. Na 2 jaar moet je echt wel eens hoognodig op controle. Verbaas je niet dat je weer eens nieuwe moet. Heb zelf ook weer een afspraak staan voor controle, daar de zolen bijna 1,5 jaar zijn. Heb jij je eigen steunzolen van een Podoloog of Orthopedisch-Instrumentenmaker? Ik ga altijd na de laatste. Wat een bedragen tegenwoordig hé wat nieuwe zolen kosten, niet normaal. Krijg jij alles terug van de verzekering?

    Woon je in Friesland, Groningen of Drenthe?

    Groetjes,
    Annemarie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hai Annemarie

    Ik ben naar een podoloog geweest. Woon in Groningen.

    En jij?
    Ik ben nieuwsgierig hoe je op mijn blog komt ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ria,

    Dat is toevallig ik ook uit Groningen. Woon je in Stad of in de Provincie? Zoals ik al zei, ga ik altijd naar de Orthopedisch-Instrumentenmaker voor de steunzolen. Velen houden zitting in het UMCG of het Triade-gebouw aldaar. Vroeger liep alles via de orthopeed, waarna je werd doorverwezen naar de naastgelegen gipskamer waar dan de Instrumentenma(a)k(st)er zitting hield. Maar wat een bedragen tegenwoordig hé, niet normaal !!

    Via Blogger kwam ik opeens op jou site uit, allemaal heel toevallig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hee Annemarie, dat is inderdaad toevallig :-)

      Ik woon in stad. Ik ging naar een podoloog, doorverwezen door mijn huisarts.

      Ik weet niet wat de zooltjes vroeger kostten, dus weet ook de tegenstelling met 'tegenwoordig' niet.

      Toevallig dat je op mijn site kwam. Wel leuk :)
      Ria

      Verwijderen
  7. Ria,

    Heb even z'n beetje de prijzen van de steunzolen toen nagevraagd bij mijn moeder, maar die had het over ca. Fl. 70,00/Fl. 80,00 begin 80-er jaren. Nou dan zijn Fl. wel €. geworden met een behoorlijk bedrag erbij. Jou moeder ging toen zeker niet naar de podoloog maar naar z'n orthopedisch-instrumentenmaker, verbonden aan de orthopeed, in het ziekenhuis.

    Ik woon zelf ook in Stad, maar dat had je vast al wel begrepen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hai Annamarie

      Mijn moeder ging in Drenthe ergens, niet bij een ziekenhuis. Dat weet ik nog wel, maar ik lette niet op de prijzen.

      Ik krijg deels vergoed van de verzekering en verder zijn ze gewoon nodig. Het is alleen zo jammer dat de schoenen, die je erbij moet kopen, ook gelijk aan de prijs zijn, maar het is niet anders. Ik loop nu wel lekker :-)

      Verwijderen
  8. Ria,

    Mijn moeder heeft ook altijd al steunzolen gehad. Zij ging toen altijd naar Stel Orthopedie. Zaten toen in Vries en nu in Tynaarlo. Naar de orthopeed in het ziekenhuis ging ze alleen met mij maar nooit voor haarzelf. Lijkt bijna wel dat steunzolen iets vrouwelijks is, maar wij zijn oom die wezens die op hoge hakken lopen.

    Wat voor schoenen heb jij? Durea/Gabor/Footnotes en Thinks? Zeker ook alles met los en uitneembaar voetbed?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik moest van de podo durea's nemen, maar mijn favoriete merk is Wolky. Daar zijn ook de sandalen van. Heerlijk! Alleen die prijs :-(

      Verwijderen
    2. Ria,

      Durea schrijft mijn orthopedisch-instrumentenmaker ook altijd voor. Die moeten een model en vorm hebben waar ze de steunzolen gemakkelijk op kunnen maken/aanpassen. Toch vind ik Durea een beetje oudbollige modellen hebben, maar vorig jaar hadden ze geweldige pumps in diverse kleuren met een (laag) blokhakje.
      Durea heeft altijd wel voldoende diepte in de schoenen en sluiten mooi hoog. Verhulst is ook altijd wel een leuk en goed merk met vlottere modellen dan Durea. Gelukking is tegenwoordig veel schoeisel steunzoolproof, veel meer als vroeger. Toen was je bijna veroordeeld tot bijna lomp orthopedisch-schoeisel. Wolky heb ik zelf binnen de kortste keren uitelkaar getrapt.

      Tja, praat mij niet over de prijs van voornoemde merken, ca. €. 175,00. Daar komen dan de steunzolen (bij mij ook minimaal z'n bedrag) nog overheen. Kassa ... Je hebt voor een vermogen aan je voeten.

      Waar ga jij altijd heen voor je schoenen? Grunewald, Heijs in Leek?

      Ging jou moeder toen ook naar Stel in Vries?

      Verwijderen
    3. Hai Annemarie

      Mijn ouders wonen in Drenthe, dus daar haalde mijn moeder haar schoenen en zolen. Geen idee waar. Overigens werkte mijn moeder in een kledingzaak en liep gewoon hele dagen op hakken, zonder steunzolen. Volgens mij heeft ze na die ene keer nooit andere gehaald.

      Ik haal mijn schoenen bij Happy Walker.

      Verwijderen
    4. Ria,

      Ben zelf ook wel bij Happy Walker geweest, maar kon daar eigenlijk nooit lekker slagen.
      Hoe heeft jou moeder dat ooit volgehouden vaak en langdurig de gehele dag staan op hoge hakken. Moet er bij mij zelf niet aan denken, kunnen ze mij na 1 dagje al bij elkaar vegen. Mijn moeder had naast de steunzolen ook wel vaak van zulke voorvoetsteuntjes in. Waar had jou moeder ze overigens voor, ook voor platvoeten zeker? Het effect van steunzolen is wel het dagelijks dragen en de controles. Jij al afspraak gemaakt voor controle. Ik moet de 18e mei a.s. Denk wel dat het dan weer nieuwe worden, omdat de "oudjes" m.i. enigzins zijn doorgezakt. Wat betaald jij de vorige keer? Ik diende €. 175,00 af te tikken.

      Verwijderen
    5. Mijn moeder had een doorgezakte voorvoet.
      Ik moet er inderdaad ook niet aan denken op hakken te lopen, zij liep ook nog op hele hoge :-)

      Geen idee meer wat ik er precies voor betaalde. Kreeg wel een gedeelte vergoed.

      Verwijderen
    6. Ria,

      Ik krijg het er nu al spaans benauwd van dat ik elke dag op hakken zou moeten lopen of staan. Zeg altijd maar een beetje, "je moet er een beetje redelijk goed gevormde voeten voor hebben".

      Mijn moeder liep ook bijna nooit op steunzolen. Denk dat het vroeger een beetje meer beladen was dan tegenwoordig. Ze had ze alleen in bij lang staan of dat ze last had.
      Waren toen ook andere steunzolen dan tegenwoordig. Ik kan zelf ook niet op hoge hakken staan/lopen. Heb een paar voor rouw/trouw maar ben dan na een half dagje al gebroken. Lage blokhakjes (4/5 cm.) is wel het uiterste.

      Mijn moeder ging toen voor de voeten in het begin naar de Anna-Kliniek in Leiden en later naar de St. Maartenskliniek in Nijmegen. Beide organisaties waren van zulke echte walhalla's voor steunzool dragens, aanmeters en makers. Een ieder kreeg daar steunzolen voorgeschreven en aangemeten.

      Ga jij ook regelmatig voor na-controle?

      Verwijderen
    7. Ik loop helemaal niet meer op hakken, zelfs niet op hele lage blokhakken. Krijg ik ook bovenop de voet pijn van.
      Mijn moeder werkte in een dure kledingzaak, waarbij hakken gewoon een must waren.

      Ik ben nog niet op nacontrole geweest nee.

      Verwijderen
    8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    9. Ria,

      Maar je hebt toch zeker vroeger wel hakken gehad of ook niet? Hab je dan ook doorgezakte voorvoeten omdat je pijn hebt bovenop de voeten?

      Petje af voor je moeder hoor, de gehel dag op hoge hakken met doorgezket voorvoeten/ platvoeten, hoge hakken en de steunzolen er niet in. Ze had zeker dan wel voorvoetsteuntjes, of ook dat niet eens? (Hoge) Hakken vind ik altijd ook wel iets hebben. Lekker afgekleed en je staat iets anders. Maar net wat ik al eerder zei, je moet er een beetje redelijke voeten voor hebben.

      Heb jij/loopt jij ook Durea? Die voedbedjes zijn bij wijze van spreken al bijna halve steunzolen zo goed gevormd.

      Ik moet de 18e mei a.s. voor nacontrole Denk wel dat ik dan nieuwe krijg voorgescheven/aangemeten, omdat de "oudjes" m.i. enigzins zijn doorgezakt. Nacontrole is wel belangrijk omdat je voeten qua stand kunnen veranderen e/o de steunzolen kunnen doorzakken. Moet je zelf bellen voor controle afspraak of krijg je vanzelf een oproep?

      Verwijderen
    10. Jahoor, ik heb vroeger wel op hakken gelopen, maar niet dagelijks. Mijn moeder klooide inderdaad wel aan met van die gel-dingen, voorin haar schoenen.

      Succes bij de controle. Ik moet ook eens een afspraak maken, denk ik :-)

      Verwijderen
    11. Ria,
      Troost je ik ben ook niet z'n hakken type. Zeg altijd je moet er een beetje de voeten voor hebben, anders wordt het helemaal niets!! Dan is het stompelen op die dingen hoe laag de hakken ook maar zijn. Mijn moeder werkte altijd met van zulke leren voorvoetsteuntjes, die hebben dan z'n hoge bobbel voor onder de voorvoeten. Heb ze zelf ook als ik eens op hakken ga/moet waar dan de steunzolen niet in passen. Die moderne hedendaagse steunzolen gaan niet zo heel lang mee hoor. Na 1 a 1,5/2 jaar zijn ze aardig af. Ach en van de verzekering krijg je misschien ook wel jaarlijks een vergoeding, of jij niet?

      Verwijderen
  9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen