Pagina's

dinsdag 12 april 2016

Week van de teek

Karin kreeg steeds meer last van spieren en gewrichten. Vermoeidheid, daar had ze ook last van, en het werd steeds erger. Er werd op vanalles geprikt, ijzer en B12 was goed, maar een echte oorzaak kon de dokter niet vinden. Of ze wel eens gebeten was door een teek? Nee, daar wist ze niets van. Toch maar een test. En jahoor.. Lyme. Gelukkig nog in redelijk vroeg stadium, waardoor een antibioticakuur genoeg was. Hoewel.. de ziekte kwam al een keer weer terug.

Ik groeide vroeger op de buitenlucht. Elk weekend waren we in het bos. Elke vrije minuut was ik buiten als kleine meid, nouja, behalve wanneer ik zat te lezen. Ik speelde in het gras, de bosjes en de vijver en kwam altijd vies thuis. Toen ik groter werd, werd het buitenspelen minder, maar boswandelingen maakte ik nog veel. En áls ik ergens buiten ben, zit ik al snel in het gras. Nog steeds, hoe moet je anders een goede foto maken met kikkerperspectief? Waar zit je anders het lekkerst te lezen? En dan loop ik ook nog graag op blote voeten en met blote benen.

Teken leven in gras. Ze laten zich niet, zoals men vroeger dacht, uit bomen vallen. Dat is voor een teek helemaal niet efficiënt. Zittend op een grasspriet of in de bosjes wachten ze tot mens of dier langskomt en stappen over.

De kans dat ik nooit door een teek gebeten ben, is gezien bovenstaande vrij klein. Toch heb ik er nooit ééntje betrapt. Wel bij de honden, vroeger bij die van mijn ouders, nu bij die van mijzelf. Gewoon, na een wandeling in ons wijkpark, waar ik dus elke dag wandel. Zelfs in de winter, er lag nog sneeuw, vond ik een teek bij mijn hond! Natuurlijk spookt het daarom wel eens door mijn hoofd dat ik misschien Lyme heb. In de lange lijst van symptomen, kan ik mijn klachten allemaal terugvinden. Ik heb me laten testen, maar er is niets gevonden.
Nu blijkt bij ervaringsdeskundigen dat de testen in Nederland niet altijd genoeg zijn. Het schijnt dat bij mensen, die in Nederland 'schoon' verklaard zijn, in Duitsland de ziekte wél gevonden werd. En een aantal van deze mensen hebben nu Chronische Lyme. Geen pretje, zoals je bij Lisanne kunt zien en lezen. Speciaal voor de 'week van de teek' houdt zij een vlog bij, maar ook in haar eerdere blogs kun je veel lezen over haar strijd tegen deze ziekte.

Omdat mijn klachten redelijk stabiel zijn, heb ik besloten me niet verder te laten onderzoeken. Ik vertrouw in deze voorlopig op de Nederlandse medische wereld. Maar ook in deze wereld ziet men de verschillen met het buitenland. Daarom wil men ook hier meer onderzoek. Beter onderzoek. Omdat de teek rond deze tijd, met deze temperaturen, 'wakker' wordt. Omdat rond deze tijd het werken in het groen weer meer opkomt en omdat in deze tijd mensen weer meer naar buiten gaan, is er nu de 'week van de teek'. Om mensen te waarschuwen voor dit irritante beestje en om geld in te zamelen voor onderzoek. Onderzoek, dat hard nodig is.

Als men het heeft over Lyme en waar je op moet letten, gaat het altijd over de 'ring' rond de beet. Tegenwoordig is al duidelijk dat een vlek ook al aanleiding kan zijn tot verdenking van de ziekte. Ik startte deze blog met het verhaal van Karin, om duidelijk te maken dat het ook mogelijk is dat je nooit iets van een tekenbeet gemerkt hebt, en geen ring of vlek zag, terwijl je wel gebeten bent. En dat het dus van belang is om toch aan te dringen op onderzoek, wanneer je merkt dat je met meerdere symptomen rondloopt of bijvoorbeeld de diagnose fibromyalgie gekregen hebt.


* NB: omdat ik de teek er echt heel vies uit vind zien, heb ik maar wat neutrale plaatjes van gras geplaatst. Een teek kent 2 stadia: jong en volwassen. Een jonge teek is 1-3 mm. Wanneer deze zich vol heeft gezogen laat hij zich vallen en ontwikkelt tot volwassene. De volwassen teek is het bekende beestje dat we (her)kennen. Volgezogen zie je een blauw/grijs achterlijf. Dit lijf zit vol met jonge teken, dus gooi een verwijderde teek nooit in je tuin en trap 'm al helemaal niet dood! Verwijder een teek alleen met een speciale tang. Er zijn er vele in omloop. Gebruik geen alcohol of zeep. De teek raakt hiervan gestrest en spuugt daardoor juist de schadelijke bacterie in je bloed. 

** Afina schreef ook een duidelijke blog over de week van de teek.

3 opmerkingen:

  1. Leuk dat je mijn blog ook nog even noemt :)

    Het is inderdaad belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen weten wat de gevolgen kunnen zijn van een beet van dit beestje. Hopelijk dat de Nederlandsche geneeschkunde (ja, ik schrijf het bewust op de oubollige manier) ook meer aandacht gaat schenken aan de (chronische) ziekte van Lyme en het opsporen/genezen ervan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik hoop zeker dat de Nederlansche geneeskunde op 1 lijn komt met die in het buitenland. Ik kan hier heel onzeker van worden: moeten we toch verder zoeken (niet alleen voor mij, ook voor mijn dochter) of ons er bij neerleggen dat we dit (gelukkig!) niet hebben.

      Een kennis in Portugal heeft door nog weer een andere bacterie, die de teek daar bij zich draagt, op het randje gelegen in het ziekenhuis. Dat was echt eng! Je zou bijna niet meer naar buiten durven.

      Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen