Pagina's

zondag 21 december 2025

Workshop vegan burgers

 Via het werk deed ik met een aantal collega's mee aan de veggiechallenge. Hier schreef ik al een paar keer over. Als afsluiting deden we een workshop bonenburgers maken, onder leiding van Leonie Bais en Frederiek Bosch.  

Voordat we begonnen te bakken, kregen we eerst informatie van de dames die de cursus leidden. Waar je op moet letten bij vega(n) eten, bijvoorbeeld. Daar heb ik me de afgelopen veertig jaar al zo in verdiept, dat er niets nieuws bij zat. Maar over de opbouw van een vegan burger hoorde ik graag. 

Schematische opbouw van een burger... in het midden een getekende burger, langs de zijkanten ingrediënten
 

Eigenlijk is het van de zotte, dat ik in mijn hele vega-leven nog nooit zelf een bonenburger maakte. Het leek me heel erg moeilijk, maar dat is helemaal niet het geval! Er werden wel een aantal ingrediënten geadviseerd, die mij volkomen onbekend waren. Of die ik wel kende, maar nooit van wist hoe te gebruiken. Zoals Ssamjang en Miso pasta. Het handige bij zo'n workshop is dan ook, dat je de ingrediënten even kunt proeven, zodat je niet met iets thuiskomt, dat je helemaal niet lekker blijkt te vinden en zodoende nooit meer gebruikt. 
 

Tafel vol met potjes en bakjes en groene kruiden

Bij de workshop konden we kiezen tussen vier smaken burgers: 
- Smokey paprika-lupineburger
- Mediterraanse linzenburger
- Mexicaanse kidneybonenburger en de
- Noord-Afrikaanse erwtenburger

Mijn groepje koos voor de Mexicaanse burger. Enthousiast gooiden we alle ingrediënten bij elkaar, om er vervolgens achter te komen dat er bij sommige ingrediënten nog wat voorbereiding nodig was, zoals het aanfruiten van uien en knoflook.

Oeps

Dit bleek helemaal niet zo'n probleem, uiteindelijk. We konden de smaak nog goed vergelijken met het groepje, die wel de instructies naar behoren hadden gevolgd. Ja, hun burgers smaakten anders, maar die van ons waren ook lekker. We hadden ons dan ook uitgeleefd met de minder noodzakelijke ingrediënten, zoals de zwarte knoflook en gochujang. 

Collage van 6 ingrediënten, die ik nog nooit heb gebruikt: Miso Pasta, Gochujang (hete peper pasta), Ssamyang, zwarte knoflook, en 2x vloeibare rooksmaak
Als afsluiter van onze workshop, gingen we gezellig samen eten en van elkaars burgers proeven. Leonie en Frederieke zorgden voor lekkere salades en een soep, waar we ook nog de recepten van gekregen hebben.  

De burger ik echt heel lekker vond, was de Noord-Afrikaanse burger, met dille en munt. Deze heb ik inmiddels thuis ook al gemaakt. Werd iets minder lekker, maar je het is natuurlijk steeds weer opnieuw proberen, totdat je je eigen smaak gevonden hebt. Bovendien heb ik geen idee of zij er ook nog andere ingrediënten doorgegooid hebben of dat wij alleen zo 'creatief' waren. De linzen- en lupineburger heb ik volgens mij helemaal niet geproefd.  

Voor het gourmetten komende week ga ik proberen alle burgers te maken. Ingrediënten zijn al grotendeels in huis, de rondjes om de burgers mee te vormen ook. Nu alleen nog even tijd vinden, want er is dus visite. Zo heb ik ook eens wat leuke keuzes bij het bakken aan tafel. 

 

(met zoeken naar Frederiek, vind ik gewoon een filmpje van onze workshop op Instagram van Duurzaam Groningen!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten