Via mijn werkgever doe ik mee met een "meer plantaardig eten challenge" van ProVeg. Voor mij als vegetariër is de uitdaging op zich niet zo groot, maar een uitdaging is altijd leuk en misschien komen er nog a-ha-momenten langs. Het leuke van de challenge is ook dat je het met collega's samen doet, in een app/via een website met een keur aan recepten. Voor dat laatste hoef je natuurlijk niet aan de challenge mee te doen. Je kunt gewoon hun website bezoeken.
De aftrap van de challenge was vorige week maandag met vega(n) lunch op het werk en een lezing over het belang van een plantaardig dieet. Zo blijken vleeseters vaker last te hebben van een aantal chronische aandoeningen dan vegetariërs of veganisten. Ik val buiten die geluksboot voor vegetariërs, met mijn drie chronische aandoeningen, die dan ook nog genoemd werden. Maar minder kans op kanker, diabetes 2 en hart- en vaatziektes klinkt goed. Zeker als ik bedenk dat twee van deze drie volop in mijn familie voorkomen. En ja, ik weet dat het gaat over kans en dat dat verder niet zegt dat je dús deze ziektes niet krijgt. Met een bingokaart aan klachten, is elke kansverkleining mooi meegenomen. Ook al krijg je het later in het leven, dan is het al winst.
Meer plantaardig eten is ook beter voor het milieu, wat dus ook weer gunstig is voor de algemene gezondheid, en dieren welzijn, maar dat spreekt natuurlijk voor zich. Wil je meer weten? Kijk op hun website. Er is genoeg te lezen daar. Dit is geen praatje om je de plantaardige richting op te duwen, maar om het over mijn challenge te hebben.
De gezamenlijke lunch was verder wel leuk en gezellig en vooral ook heel lekker.
Veel mensen denken bij vega(n) gelijk aan 'niet lekker' of 'gezond'. Een eerste klik op de recepten van ProVeg maakt duidelijk dat vega(n) niet per se gezond en 'niet lekker'* is. Bij de eerste klik zie je namelijk dit:
Hmm.. Pastel de Nata, ik ben geïntrigeerd! Dat is wel mijn favoriete Portugese taartje. En wat te denken van vegan Meringue? Er gaat een wereld open! Nu al! Na één klik!In een eerdere blog gaf ik al aan dat ik zoveel mogelijk plantaardig** eet, maar dat mijn darmen me daar nogal eens mee in de weg zitten. Het is voor mij van belang om rekening te houden met FODMAP's en degene waar ik last van heb, zitten vooral in bonen en cashewnoten, dé eitwitleveranciers van de veganist. Gelukkig las ik ook op een website voor FODMAP-diëtisten dat tofu, hoewel gemaakt van bonen, juist weer FODMAP-vriendelijk is.
Tofu vind ik een lastig ingrediënt. Een vriendin van mij vindt het heerlijk, ik kom niet verder dan 'niet heel vies'. In Chinese gerechten van diverse Chinese restaurants is het vaak wél lekker, dus mogelijk doe ik iets niet helemaal goed. Mijn uitdaging voor de komende maand is dus om meer recepten te zoeken en gerechten te maken met tofu. De woensdag is daar een goede dag voor, omdat het mijn vrije dag is.
Op de site van ProVeg zijn al een hoop recepten te vinden. Mogelijk zitten er een paar makkelijke gerechten bij, die ik naadloos in kan passen in mijn normale eetgewoontes. Want dat is wel iets, waar ik gelijk tegenaan loop in de app: een ontbijt is niet gewoon een broodje pindakaas, nee er moeten voorbereidingen gedaan worden. Umpf. Alsof ik daar 's avonds aan denk. Maar goed, misschien is wat variatie in m'n dagelijkse menu voor wat betreft ontbijt en lunch ook nog een leuke extra uitdaging.
We gaan het zien. Afgelopen zondag was de tofu door m'n roerbakgerecht goed te doen. Alvast een stukje uitdaging geslaagd. 🎖
* ik probeer zoveel mogelijk om 'vies' als het over eten gaat te vermijden
** het is gek maar 'plantaardig eten' klinkt vriendelijker dan vegan, voor mijn gevoel.
Zelf zou ik wel wat vaker vegetarisch willen en kunnen eten, er zijn recepten bij die me echt lekker lijken . Ik hou niet van bonen en iets kooligs, en ik zie vaak paprika staan, daar kan ik niet tegen, dus veel recepten vallen weer af.
BeantwoordenVerwijderenMaar mijn partner van 80 die het liefst een AGV tje of stamppot eet ga en wil ik niet van zijn geliefde maaltijden afhouden. We eten wel vaak verschillend omdat ik dan weer koolhydraatarm eet en ook niet alle groentes lust. Meestal is dan het niet vega deel gezamenlijk en eten we er andere dingen bij.
Ik koop wel eens afgeprijsde vega produkten zoals kipstuckjes en geruld gehakt bij de supermarkt, die vind ik lekker bij een lunchsalade. De verschillen "burgers" vind ik echt niet lekker, en er is veel gepaneerd bij dat past ook niet in koolhydraatarm.
De ProVeg site heb ik opgeslagen en ga eens kijken want ik hou van koken en varieer graag.
Mijn partner krijg ik ook niet van het vleeseten af. Niet dat wij AGV eten, maar het is een lastige eter.
VerwijderenDat is dan maar zo, denk ik dan. Als iedereen een dag, of 2, minder vlees zou eten, zou het al heel veel schelen.
Wat een leuk initiatief van jouw werkgever. Ik heb de site even opgeslagen, misschien eens wat recepten uitproberen. Wij eten nu ruim 2 jaar vegetarisch en het leuke vind ik dat we veel creatiever zijn gaan koken. Maar vleesvervangers en tofu zijn niet mijn smaak. Dan maar wat peulvruchten, noten of een ei voor mij. Succes met jouw vegan uitdaging.
BeantwoordenVerwijderenIk vind tofu ook echt lastig. Een aantal vleesvervangers best lekker. En ik eet al zo lang vegetarisch, dat ik niet meer weet hoe de vleesvariant ook alweer smaakte. Het is zelfs zo dat áls ik dan een keer vlees eet, dat nog tegenvalt ook, qua smaak.
Verwijderen